05453) 7-27-31
Обрати сторінку

 

Кір – це гостре інфекційне вірусне захворювання з високим рівнем сприйнятливості (індекс контагіозності наближається до 100%), яке характеризується високою температурою (до 40,5°C), запаленням слизових оболонок порожнини рота і верхніх дихальних шляхів, кон’юнктивітом і характерним плямисто-папульозний висипом шкірних покривів, загальною інтоксикацією.

Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом, вірус кору виділяється в зовнішнє середовище в великій кількості хворою людиною зі слизом під час кашлю, чхання і т.д. Як правило, джерелом інфекції є хворий на кір в будь-якій формі, який заразний для оточуючих з останніх днів інкубаційного періоду (останні 2 дні) до 4-го дня висипань.

Сприйнятливість до інфекції надзвичайно висока: захворіти можна в будь-якому віці, якщо зустріч з вірусом сталася уперше. Несприйнятливі до інфекції діти 3-6 місяців життя, що народилися від імунних матерів. Якщо зараження матері відбувається в період вагітності, то вірус здатний проникати через плаценту, вражаючи плід (дитина переносить кір внутріутробного).

Від моменту зараження до клінічних проявів хвороби може пройти 1-2 тижні, іноді він може подовжуватися до 3-4 тижнів. Клінічні прояви (катаральний період) починаються із загального нездужання, головного болю, зниження апетиту, порушення сну. Підвищується температура тіла, при важких формах вона досягає 39-40 ° С. Ознаки інтоксикації у дорослих хворих виражені значно більше, ніж у дітей. З перших днів хвороби відзначають нежить з рясними слизовими, іноді слизисто-гнійними виділеннями. Розвивається нав’язливий сухий кашель, у дітей він часто стає грубим, «гавкаючим». Одночасно розвивається кон’юнктивіт, гіперемія кон’юнктив, ін’єкція склер і гнійні виділення. Хворого дратує яскраве світло.

На 3-5-й день самопочуття хворого дещо покращується, знижується лихоманка. Однак через день знову посилюються прояви інтоксикації і катарального синдрому, температура тіла піднімається до високих цифр. В цілому катаральний період триває 3-5 днів, у дорослих іноді затягується до 6-8 діб. Катаральний період змінюється періодом висипання – з’являється яскрава плямисто-папульозна висипка, яка має тенденцію до злиття і утворення фігур з ділянками здорової шкіри між ними. При цій хворобі характерна послідовність висипань: у перший день елементи висипки з’являються за вухами, на волосистій частині голови, потім в той же день виникають на обличчі і шиї, верхній частині грудей, на 2-й день висип покриває тулуб і верхню частину рук, на 3-ю добу елементи висипу виступають на ногах і дистальних відділах рук, а на обличчі бліднуть. Період висипання супроводжує посилення катаральних явищ – нежитю, кашлю, сльозотечі, світлобоязні – і максимальна вираженість лихоманки і інших ознак токсикозу. Лікування кору симптоматичне. Після перенесеного захворювання розвивається стійкий імунітет. Більшість випадків кору спостерігаються в зимово-весняний період з підйомом захворюваності кожні 2-4 роки.

 Основним методом профілактики кору є вакцинація.

Для захисту необхідно отримати дві дози вакцини КПК. Якісна і безпечна вакцина проти кору, паротиту та краснухи повинна бути в кожному медичному закладі міста і області.

Закликаємо батьків усіх здобувачів освіти нашого закладу освіти вакцинувати дітей, щоб вберегти їх від такого небезпечного захворювання, як кір, яке є одною з головних причин дитячої смертності у світі.

За рекомендаціями ВООЗ та МОЗ України вакцинуватися рекомендується також і дорослим, які не мали щеплення проти кору, придбавши вакцину за власний кошт в аптечній мережі міста.