05453) 7-27-31
Обрати сторінку

Щороку 9 листопада в Україні відзначається День української писемності та мови. Це свято української мови – одне з найцінніших надбань, залишене нам, сучасникам, у спадок від пращурів.
Цього дня Українське радіо традиційно проводить диктант національної єдності, який може написати кожен охочий. Акція має на меті об’єднання всіх небайдужих до українського слова.
Одним із осередків написання диктанту став ДПТНЗ «Реутинський професійний аграрний ліцей».
Одинадцять тридцять. У кабінеті інформатики біля комп’ютера викладачі разом з учнями. Усі уважно слухають текст.
Після почутого у декого на обличчі з’являються розгубленість, але швидко опановують себе, зосереджують увагу та беруться за ручки!
«Україна зламі тисячоліть» – у два десятки речень, але яких… Тут тобі власні назви і написання складних слів, і спірні розділові знаки. Присутні не відволікаються. Текст диктував доцент Київського університету ім. Б.Грінченка Олександр Авраменко. Час сплинув. Скільки бурхливих емоцій та обговорення.
Та свято не закінчується. Педагогічний та учнівський колективи прямують до актової зали на урочисте дійство «Мова чарівна, рідна мово! Лети над світом, не мовчи!».
Усі одягнені у вишиванки із піднесеним настроєм, слухають українську пісню, рідне слово.
День промайнув швидко. Дійсно пережити незабутнє відчуття єдності української громади, розуміння того, що в ці хвилини сотні тисяч українців живуть, мислять і дихають в унісон з усією нацією. Тож сподіваємося на мир у нашій Україні, «бо за нами правда й славна історія!».