05453) 7-27-31
Обрати сторінку

Осіннього сонячного дня, а саме 1 жовтня, у ДПТНЗ «Реутинський професійний аграрний ліцей» відбулося урочисте свято.
Тут відзначали 80 – річчя з часу створення навчального закладу, славного своєю історією та людьми, які працювали колись і працюють нині.
За роки історії закладу є що згадати, над чим задуматися, та, найголовніше, – є чим пишатися, адже пройдено славний шлях вдосконалення: від Кролевецької школи комбайнерів у 1936 році до статусу ліцею.
Реутинський професійний аграрний ліцей – престижний освітній центр, міцна база системи професійної освіти, яка готує кваліфікованих фахівців для різних сфер народного господарства, національно свідомих громадян держави, інтелектуальних і духовно гармонійних особистостей з міцними теоретичними знаннями, практичними навичками, морально-естетичними цінностями, переданими від мудрих наставників.
Тисячі учнів сміливо й упевнено відкривають для себе нові горизонти професійної діяльності. Сьогодні тисячі… А колись їх було лише кілька десятків. Понад 30 тисячам учнів освітня установа дала важливі путівки у доросле самостійне життя, її випускники стали висококваліфікованими робітниками, справжніми громадянами своєї Батьківщини.
Колектив закладу – це злагоджена та працьовита команда однодумців, яка демонструє невичерпний творчий потенціал українців та гідно виконує свій професійний і людський обов’язок на шляху до загальноєвропейського освітнього простору. Керує цією командою упродовж багатьох років, а саме з 1992 року, директор Чечель Валерій Вікторович, керівник від Бога, Відмінник освіти України, талановитий, дієвий управлінець – стратег, який по–батьківськи піклується про розвиток і процвітання довіреної йому установи.
На сьогоднішній день ліцей має необхідну матеріально-технічну базу: п’ять навчальних корпусів для теоретичних та практичних занять, спортивний комплекс, 5-ти поверховий гуртожиток, у якому створені належні умови проживання, актова зала, їдальня (учні забезпечуються триразовим харчуванням), медичний пункт, бібліотека, краєзнавчий музей, майданчик для практичного оволодіння навичками з керування тракторами та сільськогосподарськими машинами, маневровий майданчик для вправ з початкового водіння, машинний двір, пост технічного налагодження машин.
А це є підставою для отримання таких професій:
– Кухар; кондитер;
– Тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва (категорії «А1»,«А2»); водій автотранспортних засобів (категорія «С»);
– Муляр; лицювальник – плиточник;
– Муляр; штукатур; лицювальник-плиточник;
– Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування; водій автотранспортних засобів (категорія «С»).
З 2016 року розпочинається підготовка робітничих кадрів за новою професією слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування; тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва (категорії «А1», «А2», «В1»); водій автотранспортних засобів (категорія «С»).
Ведеться підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації водіїв автотранспортних засобів категорії «В», мототранспортних засобів категорії «А1», «А2».
У навчальному закладі працюють люди, які мають великий досвід роботи, відповідний багаж знань, значну увагу приділяють вихованню підростаючого покоління.
Учні ліцею беруть участь у найрізноманітніших заходах: Міжнародних учнівських конкурсах, Всеукраїнських учнівських олімпіадах, конкурсах професійної майстерності, спортивних змаганнях, художньої самодіяльності, виставках технічної творчості. Працівники та учні ліцею є активними учасниками Міжнародного літературно-мистецького фестивалю «Кролевецькі рушники».
Серед учнівської молоді продовжуються традиції патріотичного виховання, про що свідчить участь у заходах, присвячених 70-річчю параду партизанського з’єднання С.А. Ковпака в селі Дубовичі Кролевецького району.
Щорічно проводяться військово-польові збори для юнаків закладу, де вони оволодівають знаннями та набувають навики у військовій справі.
Протягом останніх років навчальний заклад відвідали гості з різних областей України, а також побували представники Польщі, для яких була проведена екскурсія визначними місцями Кролевеччини. Улітку цього року делегація Кролевецького району, куди входили і представники нашого закладу, здійснила поїздку з дружнім візитом до Польщі по обміну досвідом роботи з учнівською молоддю.
Останнім часом на території ліцею проходять Всеукраїнські змагання зі спортивного орієнтування. А в травні 2016 року проводився обласний етап військово-патріотичної гри «Джура 2016» Сумщини.

Зі словами вітання на адресу колективу, працівників та учнів з нагоди ювілею виступили: Попова Олена Іванівна – директор Департаменту освіти й науки Сумської обласної державної адміністрації, Штика Юрій Михайлович – заступник директора Департаменту освіти й науки СОДА, Новиков В’ячеслав Володимирович – голова ради директорів, Христій Юрій Григорович – голова асоціації працівників ПТО області, депутат обласної ради. До їх привітань приєдналися провідні спеціалісти Департаменту освіти і науки та директори інших навчальних закладів.
Шанованими гостями на святі були: Кучерявий Олег Володимирович – голова адміністрації Кролевецького району, Авраменко Микола Вікторович – голова районної ради, та представники громадських організацій району й села Реутинці.
Свої вітання господарям та гостям свята надсилали вихованці дитячого садка села Реутинці «Берізка», учасники співочого колективу «Реутинчанка», учні Реутинської ЗОШ I- II ступенів, вихованці Будинку дітей та юнацтва міста Кролевець та учні ліцею.
Спогадами про роботу в ліцеї та про своїх колег поділилися ветерани праці Михайло Степанович Карел та Дзядук Ганна Миколаївна.
Святкове дійство надихнуло кожного із присутніх вірою в майбутнє, надало впевненості та збільшило бажання самовіддано працювати й сіяти добре, вічне, розумне у юні душі учнів.
Нехай довгим буде життєвий шлях Реутинського аграрного ліцею, де завжди привітно зустрічають гостей і друзів. Ще сотні весен і зим хай сяє для вас сонце тепла, віри й добра. Сподіваємось, що майбутнє покоління гідно вестиме нашу країну європейською дорогою процвітання та добробуту. Нових тобі, ліцею, здобутків, подальшого творчого пошуку, плідної й насиченої праці, змістовного спілкування!